Χριστόδουλος Κ. Γιαλλουρίδης

Χριστόδουλος Κ. Γιαλλουρίδης
Αν. Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής
Παντείου Πανεπιστημίου


ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης γεννήθηκε στη Μόρφου της Κύπρου το 1949. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στα Πανεπιστήμια της Τυβίγκης και του Μπόχουμ της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, Νομικά, Κοινωνιολογία, Πολιτική Επιστήμη και Διεθνείς Σχέσεις, ειδικευόμενος σε μεταπτυχιακό επίπεδο στους κλάδους της Πολιτικής Κοινωνιολογίας, του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Σχέσεων.

Εκπόνησε τη Διδακτορική του Διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Μπόχουμ. Το 1980 ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του ιδίου Πανεπιστημίου με τη διάκριση Magna Cum Laude. Εργάστηκε ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Μπόχουμ από το 1981 ως το 1984 ενώ από το 1985 μέχρι και σήμερα ανήκει στο διδακτικό προσωπικό του Παντείου Πανεπιστημίου. Φέρει το βαθμό του Αναπληρωτή Καθηγητή διδάσκοντας τα μαθήματα: «Ελληνοτουρκικές Σχέσεις», «Θεωρία Διεθνούς Πολιτικής», «Εξωτερική Πολιτική Μεγάλων Δυνάμεων: ΕΣΣΔ /Ρωσική Ομοσπονδία», «Τουρκική Εξωτερική Πολιτική» , «Τουρκία: Κοινωνική συγκρότηση και Πολιτικό σύστημα», «Ρόλος των ΜΜΕ στη διαμόρφωση της Εξωτερικής Πολιτικής», «Σύγχρονη Ελληνική Εξωτερική Πολιτική: ο ρόλος της Ελλάδας στο Διεθνές Σύστημα», «Διεθνείς Σχέσεις, κράτος και Πολιτισμοί» και «Ειδικά Θέματα Διεθνούς Πολιτικής».

Είναι συγγραφέας ξενόγλωσσων και ελληνόγλωσσων βιβλίων, όπως : «Προστασία των Μειονοτήτων και το Κυπριακό Πρόβλημα» (στα Γερμανικά), «Η Τουρκία σε Μετάβαση» (1997,1999) η «Η Ελληνοτουρκική Σύγκρουση από την Κύπρο ως τα Ίμια 1955-1996» (1997),«Greece and Turkey after the Cold War» , «Refractions of Conflict: Greek and Turkish Press Coverage of Bilateral Dispute, Cyprus 1955- Imia 1996» (Caratzas Books, New York, 2001), καθώς και συντάκτης πολλών ξενόγλωσσων άρθρων και μελετών και ποικίλων ελληνόγλωσσων άρθρων και δοκιμίων.

Είναι συνσυγγραφέας και επιμελητής των συλλογικών έργων στην ελληνική γλώσσα : «Διεθνείς Σχέσεις στα Βαλκάνια» (1988), «Τα Βαλκάνια στο Σταυροδρόμι των Εξελίξεων» (1990¬), «Η Νέα Διεθνής Τάξη :Η Ελλάδα, η Τουρκία και το Κυπριακό Πρόβλημα»(1993), «Η Ελλάδα και η Τουρκία μετά τον Ψυχρό Πόλεμο» (1999, Σιδέρης, συνεπ. με τον Π. Τσάκωνα), και «Η Τουρκία στον 21ο αιώνα» (2004, Σιδέρης). Επιμελήθηκε και προλόγισε το βιβλίου του H. Schmidt «Η Ενοποιημένη Γερμανία στη Μεταψυχροπολεμική εποχή», που εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Σιδέρη το 1997 καθώς και το βιβλίο της Ljuba Trautmann, «Η Ρωσία από την Δικτατορία στη Δημοκρατία» (1999, Λιβάνης).

Τον Ιανουάριο του 2000 εκδόθηκε σε συνεπιμέλεια με την Βιβή Κεφαλά το βιβλίο «Κόσοβο: η εικόνα του Πολέμου» (εκδόσεις Σιδέρη).

Ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης προλόγισε επίσης το νεοεκδοθέν βιβλίο των Brendan O’Malley και Ian Craig στην ελληνική του έκδοση, «Η Συνομωσία της Κύπρου» (Αθήνα 2002, Ι. Σιδέρης).

Κατά τη δεκαετία του 1980 διετέλεσε κατ’ επανάληψη μέλος του Δ.Σ. της Ενώσεως Κυπρίων Ελλάδος και της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, της οποίας αποτελεί ιδρυτικό μέλος.

Κατά τη διετία 1994-1996 διετέλεσε σύμβουλος των Υπουργών Αμύνης και Δημοσίας Τάξεως της τότε Ελληνικής Κυβέρνησης, καθώς και σύμβουλος του Προέδρου Κληρίδη, επί θεμάτων Αμυντικής Πολιτικής κατά την ίδια περίοδο. Στο ίδιο πλαίσιο υπήρξε μέλος του Συμβουλίου εκπόνησης του Δόγματος Ε.Α.Χ., Ελλάδας – Κύπρου.

Από το 1979 ως και σήμερα, συμμετείχε σε δεκάδες Ημερίδες, Συνέδρια, και Επιστημονικές Συναντήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό.

Διδάσκει από το 1989-90, στις Ανώτατες Σχολές όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (Σχολές Πολέμου) , όσο και στη ΣΕΘΑ, και την Ανώτατη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας. (Η τελευταία ιδρύθηκε κατόπιν εισηγήσεως του Χρ. Γιαλλουρίδη το 1996). Από το 2002 είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Από τον Ιούνιο του 2004 είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων (Ι.Α.Α.) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ από τον Ιανουάριο του 2005, διατελεί Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ.).